tiistai 29. toukokuuta 2012

11 kysymystä vastauksineen

Kirjavan kammarin Karoliina muisti minua hiljattain sekä Liebster Blog -tunnustuksella että 11 kysymyksen haasteella. Kiitokset molemmista!

Koska kummatkin haasteet ovat kiertäneet jo lähes koko blogistanian, en tällä kertaa haasta ketään vaan vastailen vain Karoliinan kysymyksiin. Jos kuitenkin joku haluaa vastata yhteen tai useampaan näistä hauskoista kirja-aiheisista kysymyksistä, voitte toki napata ne omaan blogiinne tai kommentoida niitä täällä.

1. Kuka on vaikuttanut eniten siihen, että sinusta on tullut kirjojen ystävä?
- Epäilemättä vanhemmat, erityisesti äiti. Molemmat vanhemmat lukevat paljon, ja kotona on aina ollut runsaasti kirjoja. Lapsena minulle luettiin ääneen, ja kun olin oppinut lukemaan, äiti suositteli uutta lukemista ja myös jutteli kirjoista kanssani. Lukemiseen kannustettiin - vaikka jossain vaiheessa kyllä kävimme toistuvia taisteluja aiheesta "saako ruokapöydässä lukea".

2. Nimeä yksi kirja, jonka haluaisit lapsesi (nykyisen/mahdollisen tulevan/kuvitteellisen) elämänsä aikana lukevan.
- Minulla ei ole lapsia, mutta kuvitteellisen lapseni (tai kenen tahansa lapsen) toivoisin lukevan Astrid Lindgreniä, erityisesti Ronja, ryövärintyttären.

3. Mikä on paras tänä vuonna tähän mennessä lukemasi kirja?
- Voi, tämä onkin vaikea kysymys, koska olen lukenut jo nyt useamman todella hyvän kirjan. Ainakin yksi eniten koskettaneista on ollut Haruki Murakamin Norwegian Wood.

4. Kuka on suosikkisi ulkomaisista naiskirjailijoista?
- Ei ole yhtä ylitse muiden. Suuria suosikkeja ovat ainakin Margaret Atwood, Carol Shields ja Simone de Beauvoir.

5. Entä ulkomaisista mieskirjailijoista?
- E.M. Forster, Jeffrey Eugenides ja Michael Cunningham.

6. Entä kotimaisista naiskirjailijoista?
- Tove Jansson ja Märta Tikkanen.

7. Entä kotimaisista mieskirjailijoista?
- Väinö Linna ja Pentti Saarikoski.

8. Odotatko erityisen kovasti jonkun syksyllä ilmestyvän kirjan lukemista? Minkä?
- En seuraa uutuuksia kovin intensiivisesti etukäteen, joten en juurikaan tiedä, mitä kirjoja syksyllä edes on tulossa. Sofi Oksasen uutuus kyllä kiinnostaa ihan oikeasti, vaikka onkin ilmiselvä vastaus.

9. Antaako ympäristö esimerkkiä - onko perheessäsi (nykyisessä tai lapsuuskodissa) muita kovia lukijoita kuin sinä?
- Kuten ensimmäisessä vastauksessa sanoin, vanhempani ovat kovia lukemaan. Nykyiseen perheeseen kuuluu vain avomies, joka ei ole mikään kirjatoukka. Ilokseni hän on kuitenkin nyt innostunut kuuntelemaan äänikirjoja, ja voimme siis nykyään aika ajoin keskustella kirjoista  - sen sijaan että vain minä jauhaisin aiheesta ja mies kuuntelisi...

10. Mainitse yksi kirja, joka yhdistyy mielessäsi vahvasti paikkaan/tilanteeseen, jossa sen luit. Kerro myös se paikka/tilanne. :)
- Luin Simone de Beauvoirin Kutsuvierasta 15-vuotiaana kesälomalla mummolassa. Kirja ja lukukokemus on jäänyt mieleen erittäin voimakkaasti. ne yhdistyvät paitsi kesän kuumuuteen ja tiettyyn pysähtyneisyyden tunteeseen, joka leimasi vierailuja äidinäidin luona, myös tunteeseen siitä että lapsuus on vaihtumassa aikuisuuteen, ja että maailma näyttäytyy uudenlaisena, toisaalta turvattomampana, toisaalta mielenkiintoisempana.

11. Missä luet mieluimmin?
- Kotisohvalla, teekuppi ja jotain hyvää syötävää käden ulottuvilla.

8 kommenttia:

  1. Ilahdut varmaan, kun kuulet, että omistan kesäni lukemalla puuttuvat Carol Shildsit. Olen lukenut häneltä vasta viisi teosta.

    Minullakin Simone de Beauvoirin Kutsuvieras on jäänyt mieleen eritysiesti, mutta ei paikkaan vaan isoon taphatumavuoteen sidottuna: Muutin elämässäni KAIKEN vuonna, jolloin julkaistiin kirjan suomennos.

    Miten se onkin, että iltapäivällä, jos ehtii hiukan lukea, niin teetä ja illalla, kun todella alan lukea, syön hapankorppuja tai...jotain kiellettyä herkkua;-) Voikohan makuaistimusten laatu vaikuttaa siihen miltä kirja tuntuu loppuarviossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa - Shields-kesä :) Minäkään en ole vielä ihan kaikkia Shieldsejä lukenut. Olen halunnut vähän säästellä, koska ei niitä niin kovin montaa loppujen lopuksi ole.

      Ja hauskaa että sinullekin Kutsuvieras on ollut mieleenpainuva kirja. Minulle se on yksi elämäni kirjoista.

      Poista
  2. Minunkaan puoliskoni ei ole lukumiehiä. Tai siis on, hän lukee niin paljon opiskeluja varten (oikeustiede), ettei proosa jaksa kiinnostaa. MUTTA aina silloin tällöin hän yllättää: mies on esim. ehtinyt jo lukea talouteemme tulleen Kyrön Miniän aikaa sitten, minä en, ja hän koko ajan hoputtaa, että pitäisi lukea se äkkiä, kun on kuulemma niin hyvä. Hauskaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D

      Näistä kumppaneiden lukutottumuksista on aina välillä ollut kirjablogeissa puhetta, eikä läheskään kaikilla taida olla kirjatoukkia puolisoina. Minusta on tosiaan mukavaa, että mies lukee kuitenkin jonkun verran, koska kirjoista on niin kiva jutella, vaikka emme ihan samoja kirjoja aina luekaan.

      Poista
  3. Kivaa, kun vastasit! Ja pystyin samastumaan moniin vastauksiin. Meillekin vanhemmat lukivat paljon ja kannustivat lukemiseen, minäkin haluaisin kaikkien maailman lapsien lukevan Astrid Lindgreniä, Shields, Eugenides, Cunningham, Jansson, Tikkanen, Linna... Eikä minunkaan mieheni ole kova lukemaan. :)

    Tykkäsin tosi paljon kymppivastauksesta. Se olikin hyvä kysymys, sanon itsekehuisasti: siihen on tullut muiltakin ihania vastauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin oli kiva vastailla :) Ja kymppikysymys oli hyvä! Piti vain jonkin verran miettiä, minkä mieleenpainuvista lukukokemuksista valitsisi. Samalla huomasin kirjahyllyä tuijottaessani, ettei kaikista tärkeistäkään kirjoista ole jäänyt juuri mitään muistijälkeä lukuhetken osalta, vaikka kirjan itsensä muistaisikin erinomaisesti.

      Poista
  4. Heh, kuulostipa tutulta tuo "saako ruokapöydässä lukea" -keskustelu. Ei kyllä saanut, sen verran tarkkaan meillä pidettiin ruokahetket ruokahetkinä. Välipalalla koulusta tullessa ehkä "sai" lukea, kun silloin se syöminen oli epämuodollista. Eikä äiti välttämättä katsomassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sai lukea aamupalalla ja muilla väliaterioilla, mutta varsinaiset lämpimät ruuat olivat ruokailua ja seurustelua varten. Joskus tästä tosiaan väännettiin aika ankarastikin, kun oli joku oikein hyvä kirja kesken.

      Poista